Курсът е задължителен и има за цел да подпомогне дизайна, провеждането, анализа и интерпретацията на данните и резултатите от психологическите изследвания.

Обучението е ориентирано към придобиването на теоретични знания и практически умения за обработка и анализ на данни, а също така и интерпретация на резултати от прилагането на количествени параметрични статистически методи, използвани в психологическите изследвания.

В рамките на семинарните занятия студените изучават статистически пакет – SPSS, като развиват уменията си за обработка на данни. Статистическата програма също така помага за допълване на знанията от лекциите.

В допълнение обучението е насочено към усвояване на умения за разработване на изследователски доклади, като на базата на реално психологическо изследване студентите могат да прилагат научените статистически методи.

Курсът приключва с писмен теоретичен, практически изпит и разработка на писмена задача с описание, анализ и интерпретация на резултати от емпирично психологическо изследване ИЛИ с разработване на курсов проект.