Основната цел на курса е да развие практическите умения на студентите за работа с електронни бази данни и тяхната обработка в специализирани компютърни приложения (SPSS, R, Excel), които се използват широко в практиката на политологичните изследвания за да стимулира аналитичното и критично мислене на студентите.

Курсът ще запознае студентите с основните, свободно достъпни бази данни в интернет, които представляват изключително ценен източник на верифицирана информация за широк набор от характеристики на голяма група единици на анализ като държави, партии, институции, изборни резултати, обществени нагласи и др. Познаването на тези информационни източници предоставя възможност за задълбочено осмисляне на политическите процеси в национален, европейски и световен план.

Студентите ще придобият основни умения за работа с компютърните програми Excel, SPSS и R, използвани в анализа на емпирични и статистически данни. Успешно завършилите курса, ще могат ефективно да представят данни в табличен и графичен вид, ще познават основните модели за анализ на данни и основните индекси, използвани в политологичните изследвания. Това ще им позволи критично да осмислят специализирани научни текстове, включващи анализ на данни и ще подобри техните способности за анализ на политическите процеси.

Курсът е част от системата за електронно обучение на Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, разработена по проект BG051РО001-4.3.04-002 „Усъвършенстване и развитие на вътрешната система за електронна форма на дистанционно обучение във Философски факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На студентите се предоставя достъп до електронно съдържание, позволяващо пълноценна самостоятелна подготовка. Текущият и изпитният контрол за проверка на знанията се осъществяват онлайн в системата за електронно обучение на университета.