Курсът се предвижда като част от обучението в Модул 5 „Технологии за оценяване“. Той има за задача да представи някои от основните теоретични (педагогически, психологически и технологични) аспекти на въвеждането на електронните тестове при оценяване знанията на студентите и най-вече за проверка нивото на владеене на чужд език според ОЕЕР. В първата част ще се направи и обобщение на средствата за оценяване и оценяването като основна част в осъществяването на обратна връзка.

Втората част е насочена към представяне на практическото приложение на електронните тестове и предимствата и недостатъците на работа с тях. Ще бъде потърсена и връзката между електронните тестове и създаването и използването на електронни учебници и учебни помагала при преподаването на чужд език, както и значението на електронните системи за предотвратяване на плагиатството.

Макар че повечето материали ще са от преподаването на английски език като чужд, при интерес ще бъде отделено време и за електронноте оценяване при преподаването и на други езици.