Уменията за компютърно програмиране са важна част от квалификацията на съвременния специалист, защото му отварят всички врати към могъщата и бурно развиваща се сфера на информационните технологии. Благодарение на своите достойнства езикът за програмиране C++ се е наложил като един от най-широко използваните в съвременността. Неговото теоретично и практическо усвояване от студентите спомага за изграждането на високо конкурентноспособни специалисти с разностранна специална култура, ценни и търсени във всички области, в които се съчетават химическите науки и информационните технологии.

В курса се излагат основите на езика C++, като са застъпени предимно средствата, наследени от неговия предшественик C. Демонстрират се основните елементарни логически алгоритми и похвати, използвани при програмиране на който и да е алгоритмичен език. Обсъждат се технологията и стилът на компютърното програмиране. Студентите получават общ поглед върху концепциите и практиките в тази област и усвояват началните практически умения, нужни в програмирането. При упражненията се решават софтуерни задачи с химичен контекст, с което студентите добиват усет за практическо използване на придобитите знания и за прилагането им в различни области на химията. Върху тази основа  те лесно могат да надграждат знания за други езици за програмиране, платформи и продукти от областта на информационните технологии в бъдещото си професионално развитие.

Курсът е изключително приложно ориентиран. Ученето става посредством създаване от обучаемите на подходящи програми, в които те да приложат изучените средства и концепции.