Курсът се явява естествено продължение на дистанционния курс „Програмиране на C/C++“. Изучават се концепциите на ООП: обект, капсулиране, абстракция, полиморфизъм, наследяване и тяхното реализиране в C++ посредством класове.

Обектно-ориентираното програмиране (ООП) е една от основните парадигми в съвременното програмиране. При него програмата представлява съвкупност от взаимодействащи обекти, всеки от които притежава състояние, описано посредством членове-данни, и поведение, описано посредством методите на класа, от който е обектът. Подобен подход позволява по-лесното разработване на големи и сложни програми, тъй като осигурява добри средства за модулно програмиране при разбиване на задачата на части. С голяма доза сигурност може да се предскаже, че обектно-ориентираното програмиране ще запази още дълго своето концептуално значение при развитието на компютърните науки в посока на усъвършенстване и доближаване на организацията и ефективността на компютърните изчисления до тези на човешкото мислене.

Курсът е изключително приложно ориентиран. Ученето става посредством създаване от обучаемите на подходящи програми, в които те да приложат изучените средства и концепции.