Целта на дистанционния курс към дисциплината «Културна история и изкуства на Португалия от древността до ХХ в.» е да запознае студентите с цялостното развитие на културата на народите населяващи Иберийския полуостров от древността до средата на ХХ век в контекста на взаимодействието между литературата и визуалните изкуства.

Дистанционната версия на курса предвижда запознаване на студентите с допълнителни ресурси и визуални материали, които допълват съдържанието на лекциите и са в помощ при подготовката на самостоятелни писмени разработки по темите от дисциплината.

В дистанционния вариант на курса по дисциплината «Културна история и изкуства на Португалия от древността до ХХ в.» се представят най-значимите произведения на изобразителните изкуства, архитектурата и музиката в рамките на историческото развитие и в съпоставка със хронологично съответните им литературни произведения. Акцентира се върху изкуството на книгата. Произведенията на авторите от Португалия се представят в контекста културното развитие на Европа. Предмет на занятията са и анализи на художествените практики, както и на представяне на произведения на изявени творци. Тематичните лекции се съпровождат с практически примери с оглед усвояване на специфична терминология и особеностите на превода й в различни по характер специализирани текстове.