Анотация

Целта на задължителния лекционния курс към дисциплината Интеркултурна комуникация, който се води на български език, е да въведе студентите в специализирането по интеркултурна комуникация. Студентите опознават механизмите, които регулират адекватно поведение в различни ситуации на общуване в другокултурна среда. Те опознават и някои eтно-социокултурни практики и модели, приложими в общуването им с представители на други култури в личен и професионален план.

 

В семинарните занятия към дисциплината Интеркултурна комуникация, които също се водят на български език,  въз основа на наблюдение и анализ на разнообразни автентични документи се опознават ситуации на интеркултурни сходства и различия. Тематиката се обвързва с приложения, чийто подбор е подчинен на извеждането на прояви и поведенчески традиции, присъщи на различни култури.  

Очаквани резултати:

Очакваните резултати са развиването на интеркултурна компетентност и придобиването на умения за адекватни и полезни взаимодействия на обучаваните с представители на други култури както в личен план, така и в условията на професионално интеркултурно сътрудничество.