Курсът e предназначен за IV курс на специалност „Новогръцка филология“ и е част от свободноизбираемите дисциплини, включени в модула за придобиване на професионалната квалификация „Учител по новогръцки език“.

Дисциплината въвежда студентите в проблематиката, свързана с теорията и практиката на усвояването на фонологичната компетентност от българи, които изучават новогръцки като чужд език. Теоретичната подготовка предвижда запознаване с основните конструкти в областта на чуждоезиковата фонетика и фонология. Представят се съществуващите модели за усвояване на чуждоезикова фонологична компетентност, както и методи и техники на обучение в произношение. Разглеждат се артикулационните и акустични аспекти на звуковете в новогръцкия и българския език в съпоставителен план. Курсът се води на новогръцки език.  

Практическата подготовка е насочена към придобиване на умения за прогнозиране и анализ на трудности в усвояването на чуждоезиковата фонологична компетентност и умения за обучение в произношение на новогръцки език за българи.  Разработват портофолио с дидактически материали за обучение в произношение на новогръцки език за българи. Студентите, които желаят, могат да бъдат обучени за извършване на фонетичен анализ с програмата Praat.

Аудиторна заетост: 30/ кредит 1

Извънаудиторна заетост: 30/ кредит 1

                                    Реферат: 10

                                    Презентация: 5

Курсов проект: (провеждане на експериментално изследване, разработване на дидактически материали): 15