Курсът по Етология на човека представя базисна информация за историята на науката етология,  еволюцията на поведението, особеностите на човешкото поведение и приложението на интерпретативни модели на дейност към нови проблеми на поведението. В него се разглеждат генетично програмирани двигателни и перцептивни процеси за социално взаимодействие и комуникация. Отделя се внимание на най-висшите средства за комуникация в онтогенетичното развитие, каквито са езикът и речта.

От позициите на биологичната наука се разглежда същността, предмета и задачите на етологията; биологичните основи на човешкото поведение, неговите еволюционни, физиологични и генетични механизми; разнообразието от поведенчески прояви, свързани с наследстеността, средата и психиката; методите на изследване и областите на приложение на една сравнително нова по рода си учебна програма  за  СУ „Св. Климент  Охридски“. Курсът е разработен на базата на иновационни образователни стратегии, технологии и техники, като се позовава на биологичните и еволюционни основи на човешката психика. Той разширява методологичните принципи и подходи и допринася за изграждане на цялостен мироглед у бъдещите психолози и философи, което го прави изключително необходим и навременен. Освен включената базисна информация за най-същественото и най-необходимото от етологията, в учебната програма е отделено специално внимание на практическото й приложение. Акцентира се върху  активното и непосредствено участие на студентите в учебния процес, както и върху формиране на умения за решаване  на казуси с практико-приложен характер. Демонстрират се и се дискутират конкретни методи и техники като: казуси, мозъчна атака, РР презентации, работа в екип, тренинги, симулации, концептуално моделиране, различни видове игри (ролеви, дидактически и др.), и т. н. 

Учебната програма по Етология на човека не дублира по съдържание преподаването на дисциплини като Философска антропология, Еволюционна биология, Обща етология, Социална и когнитивна психология, Семиотика и т.н., а притежава собствена сфера на компетентност. При завършването на курса студентите придобиват знания, умения и компетентности за биологията на човешкото поведение и за онтогенетичните особености в неговото развитие, което е не само полезно за обществената им реализация, но е и предпоставка за успешна професионална работа в избрана  от тях сфера на дейност.

Философски факултет, tsankovaem {at} abv.bg