Кратко описание на курса

Управлиние на База от данни е ускорен курс целящ да запознае студентите с основните принципи за изграждане на качествена база данни и ефективно опериране с нея. Ще бъдат представени основните принципи и правила за дизайна на база от данни като основно е застъпено разглеждането на различните модели - E/R - модела, Релационния модел и Обектно-ориентирания. Разглеждат се и същността и приложението на различните нормални форми, както и тенденциите за развитие на управлението на бази от данни в бъдеще.

Курсът включва лекции и упражнения. Лекциите дават теоритичната подготовка на студентите, а упражненията са концентрирани върху изграждането на умения за ефективно опериране с база от данни, както и върху качественото подреждане и систематизиране на информацията във вид удобен за обработка и поддръжка.

Във връзка с това от студенте се очаква предварително да са запознати със синтаксиса на SQL - основният език, който ще се ползва по време на упражнения.

През учебния период ще бъдат дадени две домашни работи, като пълното решаване на всяка всяка носи по 10 точки. Ще бъдат направени две контрални работи - всяка носеща максимум 20 точки. Изпитът ще включва целият материал и ще е с тежест 40 точки. През семестър ще има и допълнителни задания, които най-много могат да донесат 20 бонус точки. Скалата за оценяване е следната:

< 40 точки - Слаб 2

41 точки - 55 точки - Среден 3

56 точки - 70 точки - Добър 4

71 точки - 85 точки - Много Добър 5

86 точки < - Отличен 6


Picture of 71053 Мария Стоянова71053 Мария СтояноваПазарджик
България
2 дни
Picture of 61053 Dimka Vardina61053 Dimka VardinaSf/Pz/Batak
България
2 дни