„Руска литература на ХХ век“ е задължителна дисциплина според учебния план на специалността Славянска филология, която се чете с хорариум 45 часа лекции и 15 часа семинарни упражнения в рамките на петия семестър на магистърската степен и завършва с изпит.
Курсът има за цел да представи актуален български поглед към водещи тенденции и персоналии в руската литература от ХХ век в контекста на историческото и културното развитие на Русия през ХХ век и на фона на онаследената традиция от „Златния век“ и западноевропейската художествена практика. Хронологично формулираното заглавие изисква студентите да бъдат запознати с различните подсистеми и текстови масиви (руски неореализъм, модернизъм, авангард, социалистически реализъм, емигрантска литература, руски постмодернизъм, руската литература в края на ХХ век – началото на XXI век), литературни групировки и обединения, тяхното възникване и динамика, идеологически основания и естетически платформи, които създават вътъка на рускоезичното литературно развитие в посочения период. Изведени са фигури на творци, които към днешна дата могат да бъдат смятани за значими и „канонични“ в руското литературно развитие на ХХ век. 
В рамките на семинарните занятия се обсъждат емблематични творби, интерпретациите на които допълват и задълбочават набелязани по време на лекциите проблеми и тенденции.