Анотация на учебната дисциплина:

Целта на обучението по дисциплината «методика на обучението по чужд език в ДГ и НУ» е студентите да придобият знания и умения, разбиране и оценяване на принципите и основните понятия в съвременната педагогика на езика. В лекционния курс се прави преглед и анализ на основните учебни методи в езиковото обучение. Акцент се поставя върху комуникативното езиково учене и преподаване.

Същевременно студентите усвояват основни знания и развиват своето разбиране и отношение в конкретна методическа област – методика на ранното езиково учене. Обект на изучаване е и ранното комуникативно учене на втори език.

Предварителни изисквания:
Владеене на втори език на равнище В2 по ОЕРР.
Студентите са мотивирани да овладеят познания в областта на усвояването и употребата на езика.

Очаквани резултати:
Очакваните учебни резултати включват теоретични познания и разбирания, както и практически умения за прилагане на ефективни подходи в езиковото обучение.

Технология на обучението:
Прилага се формата „интерактивна лекция“. Студентите подготвят самостоятелно или в група и изнасят презентация по избрани от тях теми от конспекта.
По време на семинарните и практическите упражнения те изпълняват изследователски задачи като например „наблюдение на урок по втори език” и „планиране на урок с прилагане на даден комуникативен учебен метод“, „провеждане на комуникативен урок по език“ и др.

Характер на обучението: редовно

Форма на оценяване: изпит.
За допускане до изпит е необходимо да бъдат изпълнени практическите задачи, поставени през семестъра. В крайното оценяване се включва средно-аритметичната оценка от практическите задачи и получената оценка на изпита.