Целта на лекционния курс „Увод в новогръцката фразеология” е да запознае студентите с мястото на фразеологията като самостоятелен клон на езикознанието и като наука, която има връзка с редица други клонове като лексикологията и лексикографията, морфологията и морфосинтаксиса, семантиката, етимологията, историческата граматика. Разглежда се фразеологията в тесния и в по-широкия смисъл на думата. Особено внимание се обръща на семантичната страна на фразеологизмите, както и на критериите, определящи едно словосъчетание като фразеологизъм или като свободно словосъчетание. Разглежда се историческото и културното измерение на фразеологизма. Художествената литература, в която широко се използват фразеологизми, също е обект на внимание. Представя се класификация на фразеологизмите.

            На семинарните упражнения се работи за усвояване на максимално голям брой фразеологизми на новогръцки език, характерни основно за говоримата реч. Развиват се също необходимите умения за работа с фразеологизмите при превод на текстове, принадлежащи към основните стилови разновидности.

          Курсовата работа, която разработват студентите магистранти, разширява техните познания и обогатява речника им с изразни средства, необходими за комуникацията с носителите на новогръцкия език и за бъдещата им работа в областта на превода.