Описание на курса: Знанията и уменията, свързани със статистиката, имат ключова роля за компетентното боравене с психологически изследвания. Този курс е началото на едногодишно изследване, в което се прилагат поредица от методи за анализ, най-често използвани в психологическите изследвания. Ударението е поставено върху разбирането на статистическите процедури, прилагани при статистическа обработка на данни с помощта на програмата SPSS, интерпретирането на получените резултати и представянето им в научни публикации.

 Цели на курса: Студентите да могат компетентно да подбират подходящи методи за анализ на данни при изследователски разработки, да прилагат различни статистически анализи, да разбират използваните статистически процедури в научните публикации. Друга основна цел на курса е да подпомогне студентите при дизайна, провеждането, анализа и интерпретацията на данните и резултатите от психологическите изследвания. 

В допълнение обучението е насочено към усвояване на умения за разработване на изследователски доклади, като на базата на реално психологическо изследване студентите могат да прилагат научените статистически методи. 

Предварителни изисквания: Предполага се, че студентите притежават базисни познания по алгебра, както и базисни умения за работа с компютър.  

 Необходима подготовка:

Препоръчва се студентите да се включат активно в провеждането на емпиричното психологическо изследване в началото на учебната година. Данните от изследването ще бъдат въведени в програмата SPSS, която студентите ще изучават. Въз основа на базата данни ще се прилагат съответните статистически методи и техники, а резултатите от тях ще бъдат анализирани и интерпретирани по време на лекциите и упражненията, както и в писмените разработки.

След завършване на курса студентите:

-          ще имат задълбочени познания за основните статистически понятия, термини и критерии;

-          ще имат задълбочени познания за основните описателни и непараметрични статистически техники и методи, които се използват в психологията;

-          ще придобият умения за работа с програмата SPSS;

-          ще придобият умения за прилагане на коректни описателни и непараметрични статистически методи при обработката на данни от психологически изследвания;

-          ще могат коректно да интерпретират данни от психологически изследвания;

ще могат да изготвят писмени текстове, в които да интерпретират резултати от психологически изследвания.