Курсът „Аудио системи“ е предназначен за студентите от специалността „Компютърно инженерство“, но също така може да бъде избиран и от студенти в други специалности.

 Лекционният материал на дисциплината има за цел да формира както базови, така и специализиращи знания относно значението, приложенията, принципите на действие и функциите на съвременните аудио системи които намират широко технологично приложение. Курсът започва с въведение във физичната природа на акустичните вълни и тяхното разпространение в материалните среди. Дефинирани са основните физични величини, необходими за адекватното изучаване на аудио системите като цяло. Честотният диапазон на звука се разглежда заедно с неговите приложения в различни области на науката и технологията. Специално внимание е обърнато на характеристиките на човешкият слух и ухото като слухов орган. Представени са съвременните технологични методи за генериране и регистрация на звук, както и физичните принципи на някои интересни музикални инструменти. Курсът логически продължава с класификация, описание и характеристики на основните електронни елементи/модули, необходими за изграждане на съвременните аудио системи. Сериозно внимание е отделено както на класическите аналогови, така и на съвременните цифрови  методи за съхранение и възпроизвеждане звукова информация. Засегната е темата за съвременните цифрови звукови формати, аудио-компресията, както и комуникационните протоколите за трансфер на звукови формати в цифровите аудио системи. Не на последно място студентите се запознават и със съвременните тенденции в софтуера за генериране на музика.

Практическите занятия включват, работа с хардуер, електронни схеми, измервателна апаратура и софтуерни приложения. Задачата на практическите упражнения е да запознаят студентите с основните физични характеристики на звука и аудио системите като цяло. Да формират умения за работа с измервателна апаратура за целите на аудио системите. Студентите да се запознаят на практика с функциите, и сами да могат да определят характеристиките на основните електронни елементи/модули на класическите и съвременните аудио системи. Практически да изучат конструкцията и характеристиките на високоговорители и микрофони от различни типове. Също така са предвидени занятия при които се използва специализиран софтуер за генериране и анализ на звукови сигнали както за PC, така и за Android устройства. Практическите занятия се провеждат с реални хардуерни и електронни компоненти. Студентите работят на компютърни работни станции, снабдени с необходимият софтуер и периферни устройства за генериране, регистрация и анализ на звук. Работните станции също така разполагат и с възможности за извършване на електрически измервания.

  Формата на изпитване е текущ контрол, като крайната оценка се формира след защита на курсов проект с мултимедийна презентация.