Курсът ”Околна среда и природни ресурси” запознава студентите с един от глобалните въпроси на съвременността - взаимодействието между природата и обществото. Той разглежда многообразието на това взаимодействие, като се посочват последствията от него както за природата, така и за човека.
Дисциплината разглежда природните компоненти на континента Европа и избрани региони от света - минерални, хидро-климатичини, растителни, фаунистични, почвени . Те се оценяват като природен капитал и потенциал за развитие на стопанската дейност. Разглежда се природният капитал като промени в околната среда, настъпили в резултат на използването на природните ресурси и възприемането им като критичен природен капитал, както и възможностите за управление на природния капитал на Земята. Специално внимание е отделено на възникващите конфликти при управление на природния капитал и начините за преодоляване на тези конфликти. Акцентира се върху геоекологичните проблеми, свързани с използването на природните ресурси. Изясняват се различните видове оценки на околната среда.
Курсът е основен (базисен) в системата от знания за околната среда. Понятията и методите, които тук се изясняват се използват също от други дисциплини от задължителния и избираеми блоко - Природна география на България, Геоекологичен мониторинг и експертизи, Поземлени ресурси и земеползване, Управление на горските ресурси и Остойностяване на екосистемните (ландшафтни) услуги.