Настройки на записването

Курсът е предназначен за специалност журналистика 1 курс, за група от студенти със смесени възможности, на ниво по европейската езикова рамка В1, В2. Целта на курса е студентите да натрупат и да обогатят своя речников запас, да си преговорят основни граматични и лексикални структури, както и да се запознаят с основните правила за писане на статия във вестник на английски език. Работи се върху разнообразни статии от американския и английския печат, в различни сфери – политика, икономика, спорт, култура, кино и музика, мода. Използваните медии са Гардиан, Ролинг Стоунс. Би Би Си, Индипендънт, Икономист и др. Разглежданите проблеми са актуални  и предизвикват интерес у обучаваните. Текстовете се използват като база за провеждане на разнообазни дейности. Представена е непознатата лексика, като обясненията се дават както на български, така и на английски. Непознатите думи са дадени в контект, за да могат студентите да се ориентират в каква ситуация се използват думите. Текстовете се превеждат на български, но фокусът е върху доброто звучене на статията на езика, на когото се превежда. По този начин студентите се научават да пишат статии на родния си език като ползват чужди източници, като избягват дословния превод и фрази, които не звучат естестено на целевия език.

Разглеждат се и разнообразните гратични структури, изполвани в статиите – времена, verb patterns, предлози, като се обръща внимание върху специфичния начин, по който е използват в журналистическия език.

Разглеждат се правилата за писане на статия на английски, каква е структурата.

В курса са включени и упражнения от типа слушане с разбиране, тематично свързани с уроците. Целта е студентите да свикнат с говоримия английски език и да се научат като слушат да извличат необходимата им информация.

Гости нямат достъп до този курс. Моля, влезете с потребителско име и парола.