Настройка зачисления на курс

Курсът е необходима част от общите четения по История на философията във Философски факултет. Разглежда Изтокът като предмет на историко-философско изследване. Анализира спецификата на духовните парадигми на Индия, Китай и Япония и типологизира източното мислене.
Разкрива основните социокултурни и текстови особености на източния традиционен тип общество. Проследява исторически и логически ставането и развитието на класическите системи на индийската философия: санкхя; веданта; йога; няя-вайшешика; миманса и джайнизма.
Извежда спецификата на китайската културна традиция и нумерологията като аналитика в китайското мислене. Разглежда проблема за идентичността на китайската философия и нейните основни направления. Изяснява философските идеи на конфуцианството и даоизма.
Разкрива будизма като философски феномен на Изтока с неговите три основни направления: тхеравада (хинаяна), махаяна и ваджраяна. Акцентира върху философските школи на будизма в Индия и Китай и техните модерни инварианти.
Курсът изяснява както отличието, така и типологически общото на източния тип мислене в неговите варианти спрямо европейската философска традиция.
Очаквани резултати
Студентите да получат и усвоят основни, базови знания за философската мисъл на Изтока, което ще им позволи концептуално да усвоят неговото философско наследство и ще им създаде навици за анализ на оригинални философски текстове на източната философия.
Курсът има за цел да формира критическо отношение, както към съществуващите адаптации на философското наследство на Изтока, така и спрямо европейската традиция на анализиране на източната философия, което ще им даде възможност да типологизират духовните явления на Изтока и Запада.

Гости не имеют доступа к этому курсу. Войдите в систему.