Остра алергична реакция

Анафилактичният шок е остра алергична реакция, която може да доведе до животозастрашаващо състояние, свързано с прекъсване на дишането и циркулацията на кръвта.

При по-чувствителните хора анафилактичният шок може да се развие за броени минути, но реакцията може да се появи и задълбочи и за няколко часа след излагането на предизвикващия алергичната реакция агент/субстанция.

Причина за анафилактичния шок могат да са много и различни вещества – отрова (от змия, скорпион и т.н.), полени, латекс, някои храни и лекарства. При някои хора все още не може да се установи конкретният причинител.

При свръхчувствителност бързо се появяват обриви и очите или устните се подуват и отичат. Същата реакция се появява и в гърлото, като може да достигне ниво, в което е трудно да се диша и преглъща. Кръвното налягане спада, което, ако не бъде овладяно, може да увреди трайно вътрешните органи.

• Виене на свят, 
• затруднено мислене, 
• крампи в стомаха и корема, 
• гадене, 
• повръщане и 
• диария 
са други реакции, които могат да се появят при анафилактичен шок.

Как може да сте подготвени

Ако вече сте имали такава реакция, винаги носете със себе си лекарствата, които са ви били изписани. Най-често използваните медикаменти съдържат епинефрин, който е доказано ефективен при силни алергични реакции. Той е само в ампулна форма.

Друг често използван антихистаминов препарат е дифенхидраминът (под формата на таблетки или сироп. Препоръчително е да носите и от него, тъй като действието на епинефрина е временно, а е и по-труден за прилагане при липса на подходящи условия.

Веднага след като приемете съответното лекарство (винаги четете упътването – листовката за пациента!), потърсете квалифицирана медицинска помощ.

Ако попаднете в ситуация, в която някой около вас прояви алергична реакция, подсказваща за анафилактичен шок:

1. Обадете се на Бърза помощ.

2. Потърсете дали у пострадалия няма някакво лекарство от изброените по-горе. Ако откриете такова, вижте как се прилага и го направете. Ако сте направили инжекция (препоръчва се само ако сте сигурни, че ще се справите!), масажирайте мястото за около 10 сек. – така лекарството ще се разпространи по-бързо. Потърсете някакъв антихистаминов продукт и го дайте на пострадалия (следвайки инструкциите), ако той е в състояние да го вземе (т.е. може да го преглътне без задавяне).

3. Поставете пострадалия да легне по гръб, като краката са по-високо от главата.

4. Разхлабете дрехите му и го покрийте с някаква завивка.

5. Не му давайте нищо друго за пиене.

6. Ако се появи повръщане или кръв от устата, обърнете пострадалия да легне настрани, за да предотвратите задавяне.

7. Ако няма признаци на живот (дишане, кашляне или движения), направете изкуствено дишане.
Последно модифициране: петък, 15 юли 2011, 00:03