Натравяне с храна

Факт е, че всички храни съдържат малки количества бактерии. Но лошото съхранение, неподходящата готварска обработка и докосването на храната с мръсни ръце могат да причинят размножаването на тези бактерии в достатъчно големи количества, за да предизвикат заболяване.

Паразитите, вирусите, токсините и химикалите също могат да замърсят храната. Въпреки това те са по-рядко срещана причина за хранителни интоксикации.

Симптомите на хранителното натравяне варират според източника на замърсяване/заразяване. 

Обикновено до няколко часа след консумирането на контаминирана храна настъпват следните неспецифични оплаквания:
- диария;
- гадене;
- коремна болка;
- повръщане (понякога).

Дали в резултат от консумацията ще се разболеете зависи също от вашия организъм, количеството на бактерии, вашата възраст и здраве.

Рисковите групи хора са:

- По-възрастните. Имунна система на хората в напреднала възраст не може толкова бързо и ефективно да противодейства на инфекциозните агенти, отколкото когато човек е млад.

- Бебета и малките деца. Тяхната имунна система не е напълно развита.

- Хората с хронични заболявания. Имунният отговор отслабва също при хронично боледуване като диабет или СПИН, химио- и лъчетерапия.

Ако страдате от хранително натравяне: 

- Пийте голямо количество течности.
- Не използвайте антидиарични лекарства, защото те могат да забавят елиминацията на бактериите от организма.
Хранителните интоксикации често се подобряват от само себе си в първите 48 часа след приема на храна. Посетете вашия лекар, ако оплакванията продължат повече от две или три денонощия или кръв се появи във вашите изпражнения.

Обадете се на Бърза помощ в следните ситуации: 

- Имате сериозни оплаквания (например – водниста диария в първите 24 часа, в която се съдържа кръв).

- Принадлежите към рисковите групи.

- Съмнявате се за бутолизъм. То има потенциал на летално хранително натравяне, което се причинява от консумацията на токсин образуван от определени спори в храната. Бутолиновият токсин най-често се открива в домашно приготвените консервирани храни, особено зеления боб и доматите. Оплакванията и симптомите започват обикновено от 12 до 36 часа след яденето на контаминиране храни. Най-ранните симптоми на бутолизма са главоболие, замъглено виждане, мускулна слабост с евентуални парализи. Някои хора също се оплакват от гадене и повръщане, констипация, задръжка на урина, трудно дишане и сухота в устата. При поява на тези симптоми потърсете незабавно медицинска помощ. 
Последно модифициране: петък, 15 юли 2011, 00:03