Одраскване на роговицата

Най-често срещаният вид нараняване на окото засяга роговицата – защитната обвивка на окото. Контактът с прах, пeсъчинки, дървесина, метални частици или дори ръба на лист хартия може да причини одраскване или микро рани на роговицата.

За щастие в повечето случаи одраскването на роговицата е повърхностно. Въпреки това то може да се инфектира, което ще доведе до появата на язва на роговицата, която вече е сериозен проблем.

Ежедневните дейности, които човек извършва, могат да доведат до одраскване на роговицата. Това може да се случи например, докато спортуваме, извършваме домашни си задължения или сме одраскани от дете, което по погрешка е бръкнало в окото ни. Други чести наранявания на роговицата включват контакт с дразнещи химически вещества.

Роговицата е изключително чувствителна част от окото и поради това нейното одраскване може да предизвика силна болка. При одраскване на роговицата чувството наподобява влязла прашинка или песъчинка в окото. Сълзи, замъглено виждане, повишена чувствителност или зачервяване около окото – всички те могат да бъдат признаци на одраскване на роговицата.

В случай на нараняване, потърсете насочваща медицинска помощ. Други мерки, които може да предприемете за да облекчите нараняването на роговицата са:

- Използвайте солен разтвор, ако ви е под ръка, а в противен случай –чиста вода, за да изплакнете очите. Използвайте малка, чиста чаша, чийто ръб поставите на коста в основата на вашата очна ямка. Изплакването на очите може да отмие чуждото тяло, нараняващо роговицата.

- Примигнете няколко пъти. Това движение може да премахне малките частици прах или пясък.

- Изтеглете горния клепач над долния. По този начин миглите на долния клепач могат да премахнат чуждото тяло от долната повърхност на вашия долен клепач.

Вземете мерки, които ще предотвратят влошаване на нараняването:

- Не се опитвайте да премахнете обект, който се намира във близост до вашата очна ябълка. Също така не опитвайте да премахнете голям обект, който затруднява затварянето на клепачите.

- Не разтърквайте окото си след нараняването. Докосването или притискането на нараненото око може да влоши одраскването на роговицата.

- Не докосвайте очната ябълка с пенсети, памучен тампон или друг подръчен прибор. Това може да влоши състоянието. 
Последно модифициране: петък, 15 юли 2011, 00:03