Не очакваме нещастен инцидент. Не искаме да мислим за такава вероятност даже, защото ни е страх и ни е неприятно. Ние вече сме разумни и порастнали, но малките палавници сега опознават света. Те искат да пипнат всяко нещо, да опитат вкуса му, да бягат, да се катерят...трябва да ги пазим. Не пожелавам на никого да изпита уплахата на майката, чието дете е претърпяло нещастен инцидент. И ако все пак това стане, по-добре е да сме подготвени и да направим възможно най- правилното, с което да помогнем да детето си.

В такъв шокиращ момент не трябва да се паникьосваме. Нужно е да знаем какво се налага да направим и да действаме – може ръцете ни да треперят, но мислите ни трябва да са си на място.

Добре е да имаме винаги подготвени “за всеки случай” на едно листче номерата на Бърза помощ, личния лекар (мобилен телефонен номер), ЕГН на цялото семейство (в Пирогов ми казаха, че изискване на здравната каса е да се попълва ЕГН на пациента, за да им възстановят разходите. Посъветваха ме, да имам винаги към личните си документи ЕГН-тата на цялото семейство, защото в спешен момент няма да имам възможност да ги търся вкъщи), име на личния лекар и в коя поликлиника е (не казвам, че в такъв момент лекарите от Бърза помощ няма да помогнат, но би било по-удобно, ако можем да представим тези данни).

Добре е да знаем, къде се намира адреса на Бързата помощ, ако се наложи ние да заведем детето там.

Съветвам ви даже и при най-малко съмнение за здравето и живота на детето си да търсите мнение на лекар. За това е хубаво да имате под ръка и телефона на някой “резервен” педиатър или лекар, който може да се отзове 24ч в денонощието (в случай, че детето е вдигнало много висока температура през нощта, а не можете да намерите своя лекар и т.н.).

В дома си трябва да имаме аптечка с най-необходимите медикаменти и материали: памук, стерилни компреси, цитопласт, руло марля, ножици, пинсети, шише риванол, шише йодиран спирт, термометър, чист спирт, кислородна вода. Необходимо е да съхраняваме аптечката на удобно за нас и недостъпно за децата място.

Другото, което е важно да направим, за да намалим вероятността за нещастен инцидент, е да обезопасим дома.

Въпреки, че не искаме да ни се случи, и аз не го и пожелавам на никого, добре е да знаем какво да правим в моменти, в които минутите са решаващи.


Отравяне
(детето случайно е погълнало нещо отровно – препарат за почистване, нафталин, медикаменти и др.)
Какво трябва да направим ?

- Най-вече да запазим спокойствие.

- Не трябва да губим време. Трябва да се обадим на лекар и да попитаме опасно ли е веществото. Ако сме сигурни, че е опасно – направо водим детето в токсикологичния кабинет на Бърза помощ. Ако видим, че детето ни е изяло нещо, което не знаем какво е (намерило е нещо) – вземаме част от веществото, за да го покажем на лекаря. Независимо дали детето изглежда видимо нормално е важно да го заведем в болницата. Колкото по-рано отидем – толкова по-добре. Даже и тревогата да е фалшива – по-добре да сме се застраховали. Промивката на стомаха се извършва чрез приемане през устата на разтвор на черен въглен. Не е страшно, ако се направи навреме.

- Ако детето е в много тежко състояние потърсете Бърза помощ. Бъдете готови да отговорите колкото е възможно по-точно относно естеството и количеството на отровния продукт, часа на случката и първите наблюдавани симптоми.Ако детето се задушава и забележим в дъното на гърлото му някакъв предмет, трябва да го измъкнем с пръсти и да започнем изкуствено дишане. Трябва да се извика лекар.

Ако не успеем да извадим предмета, много бързо трябва да обърнем детето с главата надолу и да го тупнем няколко пъти силно по гърба между плешките. Ако с няколко удара не постигнем нищо, е необходимо да пренесем детето в болница пордължавайки да му правим изкуствено дишане уста в уста.Това означава, че някакво чуждо тяло е попаднало в храносмилателния път. Обикновено това не води до сериозни последици и е съвсем различно от онова, което става, когато предметът е вдишан (независимо дали през устата или носа), т.е. попада в дихателните пътища.

Погълнатият предмет ще върви полека по целия храносмилателен път и накрая ще бъде изхвърлен с изпражненията. Само в един случай могат да се очакват усложнения – ако предметът е остър (игла примерно) и може да остане забоден в стените на храносмилателния тракт. Тогава е добре да се посъветвате с лекар.В случай на задушаване или друга злополука, при която дишането спира и се налага да се прави изкуствено дишане, обърнете се към Бърза помощ. Но за да не губите нито секунда, започнете да правите сами изкуствено дишане. Най-простият и най-ефикасен начин е уста в уста. Той е приложим при всечки случаи, когато дишането спира: удавяне, задушаване (с газ или нагълтан чужд предмет), електрошок, злополука по пътя.

Важното е да действате бързо: спиране на дишането в продължение на няколко минути предизвиква невъзвратими мозъчни увреждания.

Белези, по които се забелязва, че е нужно да се прави изкуствено дишане:

1. Посиняване на устните и лицето е признак на липса на кислород и неизбежна опасност.

2. Пострадалият много скоро губи съзнание.

3. Дишането спира

Какво трябва да се прави:

1. Разкопчайте яката и всичко, което стяга гръдния кош.

2. Рязко обърнете главата назад, за да се освободят дихателните пътища. В противен случай езикът, паднал в дъното на гърлото, ще блокира пътя на въздуха.

3. Поемете дълбоко въздух, отворете широко устата си и плътно я притеснете до отворените уста.

Колкото детето е по-малко, толкова вдухването трябва да бъде по-малко и по-леко. При бебетата вдухвайте едновременно и в устата и в носа, като обхванете и двете с вашата уста.

4. След всяко вдухване се изправяйте.

5. Вдухвайте, докато забележите, че гърдите на детето се повдигат. В този момент спрете – ако упорствате, рискувате да пръснете белия дроб.

6. През цялото време на изкуствено дишане дръжте главата на пострадалия отметната назад. Продължавайте с честота 20-40 вдухвания в минута. И така докато дишането стане нормално.

7. Ако езикът е запушил дъното на гърлото и пречи въздуха да премине – извърнете главата още по- назад.

8. Ако преминаването на въздуха е затруднено от някакъв предмет попаднал в гърлото – почистете гърлото и бързо подновете вдухването. Ако не успеете да го извадите, опитайте поне да го отместите, тупнете пострадалия между плешките ( както при “задушаване”).

9. Ако се прави изкуствено дишане на по-голямо дете или възрастен – вдухването трябва да е по-силно и да се стискат ноздрите.

Признаци, че изкуственото дишане уста в уста е сполучливо:

1. Обдишвнето трябва да прилича на нормално дишане.

2. Детето порозовява.

3. Възобновява се дишането

4. Продължете, докато то стане съвсем нормално.Ако задушаването е продължило много дълго (повече от няколко минути), сърцето също спира. Тогава се налага сърдечна реанимация. Тя крие известна опасност. Трябва да прибегнем към нея само ако сме убедени, че сърцето не бие вече и да се използва само ако имаме точни познания. Без да прекъсваме изкуственото дишане, то се редува с външен сърдечен масаж.

Принцип на масажа: детето е легнало по гръб и външния сърдечен масаж се състои в това да упражним натиск въху долната трета на гръдната кост приблизително 60 пъти в минута. Не трябва да се натискат ребрата (те лесно се чупят).

И пак да повторим: масажът на сърцето изисква познаване на метода.Трябва да се положи ранения легнал по гръб, с глава, обърната настрани (в случай че започне да повръща); само ако раната е в гърдите или от носа му тече кръв, ще го поставите в седнало положение. Отстранете тълпата и предупредете службите за бърза помощ като посочите съвсем ясно какво е нараняването и колко тежко е на вид, а също така и точното място на нещастието (път, окръг, близост до населено място). Трябва да се убедите, че раненият диша – ако не сте сигурни поднесете под носа му огледалце – от дъха то се изпотява. Ако раненият не диша, първото нещо е да направите изкуствено дишане. Проверете, без да събличате ранения, дали просто е в шок или е тежко ранен, дали няма кръвоизлив, фрактури.

Запазете самообладание. Когато раненият види, че сте силно разтревожен, това ще утежни положението му, а в момента той има нужда от всичките си сили, за да се бори и да помогне на онези, които се грижат за него.

Разкопчайте дрехите: яката, колана, маншетите.

Не трябва да местите ранения, освен ако е абсолютно необходимо. Добре е ранения да изчака идването на кола на Бърза помощ. Ако има няколко ранени и трябва да изберете кого пръв да отнесат в болницата, изпратете най-напред онзи, който има силен кръвоизлив или е в безсъзнание.Ако детето е бъркнало с пръсти в електрическия контакт и не може да ги изтегли, прекъснете тока от главния бушон, преди да се опитате да измъкнете детето. Ако е получило шок от електрическа жица, отстранете проводника с дървена пръчка или друг лош проводник на електричество. Ако детето не диша, венага трябва да се приложи изкуствено дишане.Ако детето е загубило съзнание, ако повръща, ако от устата, носа или ушите му тече кръв, ако движенията му са ненормални, извикайте лекар или направо водете детето в болница. Докато чаката колата на Бърза помощ и по време на транспортирането спазвайте следните препоръки:

- колкото е възможно по-малко движете детето;

- не позволявайте на никой да го пипа;

- много внимателно го поставете да легне, като главата е съвсем малко по-ниско от останалата част на тялото и с лице, обърнато на една страна, защото, ако от носа му тече кръв или детето повърне, може нещо да попадне в бронхите.

- Не му давайте нищо да яде или да пие.Дори, ако от падането видимо няма никакви последици, лекарят може да сметне за необходимо да поиска рентгенова снимка на черепа.

В дните след падането трябва да внимавате за следните признаци: повръщане, температура, гърчове, нарастваща и постоянна бледност, неспокоен сън (постоянна дремливост или безсъние). Първата нощ ставайте през равни интервали и повиквайте детето, за да се убедите, че то се събужда. Обезпокоителни са и други признаци: рязка смяна на настроението – детето изведнъж става безразлично към всичко или да е силно възбудено; смущения в зрението – може да се появи разногледство. При всички тези случаи потърсете лекар или веднага заведете детето в болница.Ако детето е ударило лицето или брадата и има рана, която може да доведе до траен и грозен белег е необходимо да заведете детето при хирург, който ще му направи един или няколко шева. Докато чакате, измийте раната с вода, почистете я от замърсяването (пръст, пясък и т.н.), след което я намажете с риванол.

Ако детето се ожули леко – измийте и обеззаразете мястото.

При синини помага компрес със студена вода.При лека рана – измийте внимателно мястото с вода и сапун, ако мислите, че пръст или нещо друго е влязло в раната. След това дезинфекцирайте, като намажете с риванол. Накрая превържете с цитопласт или превръзка с тампон от марля и бинт. Не бива много да стягате, раната трябва да “диша”, а кръвта да се движи.

При тежка рана (дълбоко порязване със стъкло, нож и т.н.): открийте раната, като махнете дрехата (може да я разкъсате или дори срежете). Махнете късчетата (от стъкло, метал, пясък и др.), които са около раната, но не пипайте онези, които са забодени в самата рана. Не се опитвайте да дезинфекцирате раната. Поставете върху нея дебел тампон и притиснете силно (по този начин кръвоносния съд е притиснат върху твърдата основа, която в случая е костта.) Натискайте поне пет минути. След това притегнете тампона с бинт. Ако нямате превързочни материали, направете тампон от кърпичка, салфетка и др. (трябва да са чисти); дори и да нямате чиста материя, не се двоумете: най-напред спрете кръвоизлива, инфекцията е второстепенна.

На практика е трудно да се различи артерия от вена. Общо взето: при срязана вена кръвта изтича равномерно на струйка и е тъмночервена. При срязана артерия кръвта блика на тласъци и е светлочервена. Ако превръзката, която описахме по-горе, не е достатъчна, трябва да се направи турникет или да се затисне с пръст срязаната артерия над раната (т.е. между раната и сърцето) и бързо да се занесе детето в болница.Като затискате кървящата ноздра, внимавайте да не се появи червено петно под кожата в основата на носа (хематом). Ако това стане, вероятно има фрактура на носната преграда (много е болезнено). Необходимо е веднага да се отиде при специалист.Непосредствената опасност от едно изгаране е в зависимост от неговата степен. Ако детето се изгори (от огън, вряща течност, пара или киселина) и при положение, че изгорената повърхност е повече от 5% от тази на тялото, трябва бързо да се отнесе в болница. Това изгаряне се смята за обширно.

Относителна повърхност на кожата на различните части на детското тяло:

Глава 18%
Гърди 18%
Гръб 18%
Ръка 9%
Крак 14%

Докато чакате лекарския преглед, не прилагайте никакви антисептични средства, нито мехлеми. Ограничете се само с това да увиете детето в много чист чаршав без да правите опит да свалите дрехите му. Допирът до въздуха причинява болка, а някои манипулации водят до инфекции и трябва да се избягват, колкото е възможно. На мястото на изгарянето дрехите остават стерилни от температурата. Важно е да се избегне замърсяване на изгореното място. Извикайте Бърза помощ и отведете детето в болница.

По време на пренасянето в болницата, както и докато чакате колата, давайте на детето да пие вода. Вземете завивка – не бива детето да чувства студ.

Ограничено изгаряне

Трябва да се облекчи болката и да се предпази от инфекция. Измийте изгореното място с детски сапун и преварена вода.

И недълбокото изгаряне (зачервяване на кожата без мехури) все пак е сериозно. Почистете кожата около обгореното място с тампон от марля или памук, натопен в риванол, и след това го изолирайте от въздуха: за целта направете превръзка от стерилен компрес, намазан с вазелин или дефламол.

Не бинтовайте два пръста заедно: кожата като зараства ще се слепи. Разделете пръстите с бинта.

Ако нежната част от тялото е изгорена (например окото) – покажете го на лекар.

Как да познаем дали изгарянето е дълбоко?

При изгаряне от първа степен кожата става червена.
При изгаряне от втора степен кожата е червена и се вдига мехур. Лекувайте, както е описано по-горе без да пукате мехура. Ако, като подновявате превръзката, установите, че около мехура се е събрала гной, покажете изгореното на лекар.

Изгаряне трета степен: кожата подпухва, размеква се като каша, придобива тъмен цвят. Зеведете детето на лекар.


Чуждо тяло в ухото

Ако срещате дори и най-малка трудност да извадите предмета, който детето е пъхнало в ухото си, не се опитвайте: рискувате да нараните слуховия канал. Заведете детето при ото-рино-ларинголог. Той разполага с необходимите инструменти.Чуждо тяло в окото

В окото на детето може да попадне малка песъчинка, стърготина и др. Детето получава силни и нетърпими болки, а понякога и възпаление.

Първо трябва да се избягва всякакво триене на болното око, защото с него може да се вкара още по-надълбоко чуждото тяло или да се нарани тъканта на окото.

Ако тялото не е много навътре, трябва полека да се избърше с края на чиста носна кърпа или още по-добре – с влажен памук. За тази цел този, който ще върши това, застава зад пострадалото дете и опира главата му на своите гърди. С палеца и показалеца внимателно отваря клепачите на пострадалото око и лекичко избърсва чуждото тяло.
Последно модифициране: петък, 15 юли 2011, 00:03