Преглед

PHP е скриптов език със синтаксис базиран на C и Perl. Използва се предимно в Web-среда за реализиране на широк кръг от услуги. Той е един от най-популярните езици за програмиране в Интернет и популярността му расте непрекъснато.

PHP се разпространява под отворен лиценз (PHP License), който по своята същност е BSD лиценза и който позволява безплатно разпространяване на програмния код на интерпретатора на езика, както и създаването на производни интерпретатори под други лицензи с уговорката, че тези интерпретатори не могат да включват PHP в името си. Фактът, че PHP се разпространява свободно, го прави удачен избор за изграждане на Web-сървър базиран изцяло на свободни продукти - GNU/Linux, Apache, MySQL/PostgreSQL и др.

Самият език е преносим на много изчислителни архитектури и операционни системи като GNU/Linux, UNIX, Mac OS X, Windows.

Съществуват множество модули (разширения) за PHP, които добавят различни функционалности и позволяват много по-бързо и ефективно разработване. Такива допълнителни функционалности към езика са:

- функции за обработка (създаване, редактиране ...) на изображения
- функции за работа с низове и регулярни изрази
- функции за работа с XML съдържание
- функции за работа със сокети (гнезда)
- функции за дата и час
- математически функции
- функции за управление на сесии и работа с бисквитки (cookies)
- функции за компресия и шифриране/дешифриране
- функции за COM и .NET за (Windows)
- функции за SOAP
- функции за работа с различни бази данни
- функции за работа с принтер
- функции за създаване на приложения с графичен потребителски интерфейс, базирани на библиотеката GTK
- функции за изпращане на e-mail съобщения

PHP може да работи с повечето модерни бази данни - MySQL, PostgreSQL, Microsoft SQL Server, Oracle, SQLite и д.р.

На официалния сайт на PHP се намира обширна библиотека с информация за езика и модулите му, която може да се използва както за основно запознаване с езика, така и като справочник по време на работата с него.

Поради отворения характер на езика съществуват множество потребителски групи в България и по света посветени на програмирането с PHP, където всеки може да получи помощ в работата си с този език.

Предимства на езика

PHP работи на множество операционни системи (Unix, Linux, Windows, BSD, Mac OS X) и множество уеб сървъри - Apache, lighttpd, IIS
PHP е лесен за разработване
PHP е безплатен и се разпространява под лиценза на BSD
PHP може да бъде лесно модифициран и адаптиран към нуждите на прилагащата го организация
PHP е създаден и пригоден за разработката на уеб приложения
PHP не изисква особени умения от разработчици работили на структурни езици - езикът е с прост и интуитивен синтаксис за такива разработчици
PHP е широко разпространен поради простотата си. Има много програмисти, което води до по-евтино платен персонал във фирмите, по ниска цена на приложенията за клиентите и още по-голяма използваемост. Поддръжката за PHP разработчици е гарантирана от множеството форуми и приложения на общността.
По аналогия с Perl към стандартните класове на PHP могат да бъдат писани и много допълнителни модули
PHP поддрържа следните системи за управление на бази от данни:
IBM DB2 - formix - Ingres, Microsoft SQL Server (MS SQL), mSQL, MySQL, Oracle, PostgreSQL, Sybase

PHP поддържа и ODBC

Критики

В по-старите версии на езика по подразбиране съществува функционалност, чрез която крайните потребители могат да подават направо променливи към PHP скрипта (register_globals). Настройката по подразбиране е премахната от версия 4.2.0, но съществуват все още много стари приложения, които предполагат употребата на тази функция.
PHP не поддържа напълно Unicode. Пълната поддръжка се предвижда в PHP 6.
PHP не поддържа именни пространства - т.е. всички функции се намират в едно именно пространство.
Съществуват много функции на библиотеки с идентична функционалност.
Няма изградена конвенция за именуване и подреждане на аргументите на вградените функции в PHP, което прави необходимо постоянно консултиране с документация при работа с PHP.
PHP няма вградена поддръжка на нишки (threads), което прави обработката на големи масиви от данни много трудна: страницата не се зарежда преди целият масив от данни да е преработен и ако потребителят прекъсне зареждането ѝ (и уеб сървърът разрешава прекъсване на заявката), прекъсва и обработката на данните.
Обръщенията към неинициализирани променливи и елементи на масив са разрешени в PHP, което прави възможно допускането на трудни за откриване правописни грешки.
PHP използва т. нар. "magic quotes", които са създадени с цел да предпазват начинаещите програмисти, но объркват по-напредналите.
Понякога се среща неконсистентност между поведението на PHP в различните версии, което предизвиква необходимостта от пренаписване на скриптовете, писани за стари версии на езика.
Последно модифициране: петък, 15 юли 2011, 00:03