Следвоенен период


Източник: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F_%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7#.D0.A1.D0.BB.D0.B5.D0.B4.D0.B2.D0.BE.D0.B5.D0.BD.D0.B5.D0.BD_.D0.BF.D0.B5.D1.80.D0.B8.D0.BE.D0.B4


След победата във войната, на основание на договореностите на участниците в антихитлеристката коалиция, територията на СССР е разширена след присъединяването на Южен Сахалин и Курилските острови, района Петсамо (Печенга), Клайпеда, Кьонигсберг (Калининград), Закарпатска Украйна. Освен това Червената армия спомага за инсталиране на комунистически правителства в Източна Европа, които прокарват про-съветска политика. През втората половина на 1940-те години Сталин укрепва тези правителства. Неговата цел е тези държави да бъдат буферна зона между СССР и западните страни, опасявайки се от западна интервенция или инвазия, каквито Русия е виждала преди.

Страни под прякото влияние на СССР към 1960 година, преди Китайско-съветския разкол

В следвоенният период в страната дълго се възстановява разрушената инфраструктура и икономика. Това е съпроводено от крайни и жестоки мерки от страна на съветските власти и особено в новоприсъединените територии, репресии спрямо представителите на националната буржоазия, интелигенция, предишната държавна власт и участниците в съпротивата в Западна Украйна, Западен Беларус и Прибалтика.

Следвоенните гонения продължават ("Борба срещу космополитизма", "Ленинградското дело" и др.), които секват едва след смъртта на Сталин; скъсани са съюзническите отношения със Западните страни, започва Студената война между двете системи, надпревара във въоръжаването и космическите програми.

На XX конгрес на КПСС (1956) Никита Хрушчов, на закрито заседание прочита доклад „За култа към личността и неговите последствия“ на Сталин. Започва реабилитация на жертвите от репресиите, разрешено е връщането по родните места на депортираните народи (с изключение на кримските татари и турците-месхетинци); отделя се голямо внимание на повишаването на жизнения стандарт на народа, развитие на селското стопанство, жилищното строителство и леката промишленост.

Концентрацията на научни и производителни сили, на материални средства от отделните направления на науката и техниката, позволява да се осъществят значителни достижения: създадена е първата в света атомна електроцентрала (1954), пуснат е първият изкуствен спътник на Земята - Спутник (1957), първият космически кораб с летец-космонавт (1961); разширяват се международните връзки на СССР, намалява заплахата от ядрена война (Договор за забрана на изпитанията на ядрено оръжие 1963 и др.).

Едновременно с първоначално успешните опити за икономически реформи, съветските държавници се опитват да съхранят тоталитарната партийно-държавна система, издигната е волунтаристичната цел за изграждането на единен съветски народ, изразяваща се в подтискане на националните различия на народите. Националните проблеми, породени от волунтаристично определените граници между републиките и преселването на цели народности не са решени, а към властта се присъединяват повече консервативни сили. Именно по това време Никита Хрушчов обявява, че СССР ще завърши прехода към комунизъм до 1980 година.

През 1964 година начело на партията и държавата застава Леонид Брежнев. Той прекъсва умерената либерализация, започнала под управлението на Хрушчов, и увеличава политическите репресии. Същевременно икономическите реформи, предприети по инициатива на Алексей Косигин, са забавени или спрени, и са пренебрегнати съветите на съветските икономисти за промяна в организацията на плановата икономика. Управлението на Брежнев довежда до застой в икономическото и държавно развитие на СССР.

Отслабването на международното напрежение се редува с въоръжен натиск и опити за заглушаване на реформирането в Унгария (1956), Чехословакия (1968) и изпращането на войски в Афганистан (1979), които стават повод за повишаването на конфронтацията между двете системи и надпревара във въоръжаването.

Последно модифициране: петък, 15 юли 2011, 00:03