Използвани източници: weekepedia,pomagalo,учебници и др.

Шестте изпълнени с трагизъм и героизъм години на Втората световна война представляват особен период от съвременната история на човечеството, феноменално явление, валякът на което прегазва хиляди километри разстояние в Европа, Азия, Северна Африка и Световния океан. Тя оставя в паметта на поколенията жестоки битки, милиони жертви, безброй примери на себеотрицание в жертвоготовност и изпълнен с невероятни усилия обет за победа над варварството и въоръжения експанзионизъм.

 Британския министър -председател и американския президент приемат тъй наречената Атлантическа харта – програма за основните цели на двете англо-саксонски страни в антихитлеристката война. Рузвелт и Чърчил обявяват решимостта си да не допускат териториални изменения, които не са в съгласие със свободно изразеното желание на заинтересованите народи. Двамата отговорни политици се надяват да се установи мир, който ще даде възможност на всички страни да живеят в безопасност на територията си, а също да осигурят такова положение, при което всички хора във всички страни биха могли да живеят без страх и нужда.
      Започват Американско – Японски преговори в рамките на които японската страна предлага проект за условия, въз основа на които да се изградят мирните двустранни отношения. САЩ отговаря с контрапредложение, абсолютно неприемливо за Япония. Самия британски министър-председател не одобрява този проект. Заявлението на японския премиер отговаря на силното желание на генералите от армията да започнат война срещу САЩ.
     На 7 декември 1941г. американските бази в Пърл Харбър са атакувани. Четири дни по-късно Германия и Италия обявяват война на САЩ. Войната наистина става световна.
    Неочакваното и масирано нападение над американската база, е осъществено на две вълни, и предизвиква големи загуби – 188 самолета унищожени, 159 повредени, 19 разрушени и повредени големи и малки кораби, над 2000 загинали войници и офицери. Тези загуби обезсилват САЩ и ги извеждат за повече от година от фронтовете на Тихия океан. По стечение на обстоятелствата американските самолетоносачи и подводници остават непокътнати. На 8 декември президента Рузвелт обявява положение на война.
     До началото на 1942г. японските въоръжени сили превземат американски бази в Гуам и остров Уейк, Малая, Сингапур, Филипините, на които се отбраняват американски части падат под японско господство. Командващият генерал Макартър успява да се измъкне с подводница, но 75 хиляди американци намират смъртта си тръгнали към лагерите за военнопленници.
    По този начин в края на 1941г. и през първата половина на 1942г. Япония утвърждава своето надмощие над целия тихоокеански флот.
    Увеличаването на държавите, въвлечени във Втората световна война, предизвиква нарастване на необходимостта от обединение на силите и обявяване на новата коалиция на антихитлеристките и антияпонските сили.
     На 1 януари 1942г. във Вашингтон се събират представители на 26 държави, които наричат себе си Обединени нации. Те приемат декларация на Обединените нации, в която подкрепят Атлантическата харта и изразяват убеденост, че пълната победа над техните врагове е необходима за защита на живота, свободата и независимостта, както в техните, така и в другите страни.
    От този момент договореностите между Обединените нации и особено между Великите сили – СССР, Великобритания и САЩ се ускоряват и разширяват.
         На 8 декември 1942г. англо-американски войски под командването на генерал Айзенхауер дебаркират на крайбрежието на Тунис и Мароко и започват операция по освобождаването на двете френски колонии. Американските войски не очакват съпротива тъй като френската армия е антигермански настроена. Командващият войските генерал Жан Дарлан обаче е противник на Британия и нарежда да се окаже най-сериозна съпротива на западните съюзници. В последствие генерал Дарлан се съгласява на сделка с американците – войските ще спрат съпротивата, ако той стане генерал – губернатор на цяла Френска северна Африка. Президентът Рузвелт приема сделката от военни съображения. Това неудобно положение приключва по-късно, когато млад французин убива Дарлан в Алжир.
    Успехите на англо-американските съюзници в Северна Африка променят съотношението на силите в Средиземно море и в Южна Европа.
     През лятото на 1942г. САЩ възстановява силите си и в страната се организира голямо военно производство. Произвеждат се близо 48 хиляди самолета и 25 хиляди танка. Мобилизира се 10 милионна армия и така САЩ става способна за настъпателни операции срещу японците в Тихия океан. След 7 месеца победоносно настъпление японските военноморски сили са разбити.
       През 1942г. САЩ въвеждат в действие подводници с ултразвуково устройство, което открива противотанкови подводници чрез специални радари. Така само за 2 месеца германците загубват 109 подводници. Западните съюзници успяват да превозят през Атлантическия океан 75 хиляди кораба, 4 милиона пътници и 268 милиона тона оръжие и други материали.
      От 19-ти до 30-ти октомври 1943г. в Москва се провежда конференция на министрите на външните работи на СССР, САЩ, Великобритания и Китай. Там се обсъждат възможностите за съкращаването на сроковете на войната срещу Германия, за приобщаване на Китай към Великите сили и за необходимостта от създаване на международна организация за мир и сигурност.
       Следват конференции  в Кайро и Техеран на които се разискват военните мисии на САЩ, Великобритания, СССР и Китай. Решава се проблема с Корея – да бъде свободна и независима държава.
      След първата среща на Сталин, Рузвелт и Чърчил проведена от 28 ноември до 1 декември 1943г. , делегациите на САЩ и Великобритания се установяват в резиденцията на съветския лидер, а пленарните заседания на конференцията определят основните въпроси от общ интерес, специалистите, подготвят проекти за решения и договаряния. Постига се договореност за съвместни операции срещу общите противници. Тримата държавници обсъждат бъдещето на Германия и съвместните им усилия за поддържането на следвоенния мир в света.
       На Техеранската Конференция те обсъждат проблема за втори фронт в Европа. Чърчил настоява за втори фронт на Балканите, но надделява избора на Сталин и Рузвелт – втори фронт в Западна Европа, който да бъде открит през юни 1944г. , с участието на британски и американски войски и десантни кораби. Кодовото название на бъдещата операция ще бъде Овърлорд
       В изпълнение на взетите решения на 6-ти юни 1944г. на френското северно крайбрежие в Нормандия се осъществява операция Овърлорд под командването на генерал Айзенхауер със съдействието на британския генерал Монтгомери. В нея участват над 2.5 милиона американски, британски, канадски и други войници и офицери от 12 страни, 6 хиляди кораба и 11 хиляди самолета. Вторият фронт е реалност, която поставя Германия в трудното положение да воюва на 2 фронта в Европа.
        В новите условия на Западния фронт антифашистките сили във Франция се вдигат на въстание и на 23 август 1944г. те освобождават Париж. Великите сили признават френския комитет за национално освобождение, начело с Дьо Гол за временно правителство на Франция.
       В 5:30 часа сутринта на 16-ти декември 1944г. 20 немски дивизии атакуват позициите на западните съюзници в Ардените. С мощен удар Хитлер  изненадва англо-американските части, пробива отбраната на Първа американска и Втора британска армия и създава реална заплаха за съюзниците. САЩ и Великобритания дават много жертви като загубите на двете страни са 180 хиляди души, а щабът на генерал Айзенхауер чувства потребност от подкрепления.
      1943 – 1944г. отбелязват сериозни промени и на Тихоокеанския фронт. В централната част на Тихия океан силите на САЩ съвместно със съюзниците от региона, завършват успешно операцията по разгрома на японския противник, разположен на Маршаловите, Марианските и Каролиснските острови. През февруари 1943г. в джунглите на остров Гуадалканал американските войски разгромяват японските камикадзе.
      В началото на 1944г. американските войски печелят още сражения на остров Гуа и на остров Лусон  във Филипините, където се намира столицата Манила. В началото на 1945г. САЩ утвърждава позициите си в Тихия океан.
     В тази обстановка на военни победи и променен ход на Световната война, държавните ръководители на САЩ, СССР и Великобритания провеждат своята втора конференция в Ялта от 4-ти до 11-ти февруари 1945г. Сталин, Рузвелт и Чърчил приемат решение за съвместни военни операции по разгрома на нацистка Германия и за безусловната капитулация на Третия райх .
      На тази конференция делегациите подписват споразумение за далечния изток, което в значителна степен е предопределено от интереса на САЩ да спестят живота на около 1 милион американски войници, които биха загинали във войната срещу Япония и да съкратят срока на войната с година и половина. Споразумението постановява влизането на СССР във войната срещу Япония  3  месеца след завършването на войната в Европа.
      В началото на 1945г. по фронтовете на войната в Европа се разгръщат последните тежки битки, целящи разгрома на нацистка Германия. Съветските войски преодоляват съпротивата на германските сили в столицата Будапеща, освобождават Виена и се насочват към южна Германия и Прага.
     На 16-ти април 1945г. съветското главнокомандване започващо щурма на Берлин превъзхождащо германските сили в числен състав и техника. Силите са неравностойни и на 2-ри май градът е напълно овладян от съветските войски. Издига се знамето на победата над Райхстага. Хитлер се самоубива. На 7-ми май в Реймс при съгласието на специалните съветски и френски представители в щаба на генерал Айзенхауер, генерал Йодъл подписва акт за пълна капитулация.
      През 1945г. се осъществяват операциите по разгрома на Япония в Тихия океан и на територията на Китай.
     Президентът Трюман решава да използва атомна бомба срещу империята. Това става на 6-ти август 1945г. в град Хирошима, от 245 хилядното население загиват 200 хиляди души, но японците не се предават. На 9-ти август американците пускат втора плутониева бомба над Нагазаки, където загиват същия ден 74 800 души. Японците отново не се предават.
      На 2-ри август се включват във войната СССР и съвместно със китайски и монголски дивизии осъществяват внезапни въздушни удари и бързи операции по суша. След 23 дневни боеве разгромяват квантунската армия.
       На 20-ти септември 1945г. на борда на американския линеен кораб “Мисури”, присъстват представители на командванията на САЩ, СССР, Великобритания, Китай, Австралия, Франция, Нова Зеландия, Холандия и Канада, японския министър на външните работи Сигемицу и генерал Умедзу подписват Акт за безусловна капитулация. С този акт завършва и Втората световна война.
      Съединените американски щати са победител с мощна икономика, която произвежда 62 процента от световното промишлено производство по време на войната и непосредствено след нея, и 54.6 процента през 1948г. То създава значителни предимства за САЩ пред останалите индустриални държави. Всички партньори и конкуренти на щатите притежават значително по-малки производствени, пазарни и инвестиционни възможности.
      Предимствата на САЩ са значителни. Те притежават огромен военен потенциал, включително стратегическа авиация и най-големият военноморски флот, който контролира едностранно световния океан. САЩ разполагат със значителни златни резерви, който се увеличават след войната чрез постъпването на европейско злато, с което , взелите заеми от САЩ държави изплащат своите задължения.
 

Последно модифициране: петък, 15 юли 2011, 00:03